Blokkoló szülői szeretet?

 Téma: gyerek-szülő viszony, harmonikus családi kapcsolat, szeretet, szülő-gyerek viszony, szülői szeretet, tudatalatti

Mindenki szeretné, ha a fiával/lányával jó viszonyban lenne még felnőtt korában is. A szülők nagyon szeretik a gyerekeiket és sokan nem tudják felnőttnek látni a már valóban felnőtté vált gyereküket illetve mindenkinek van egy elképzelése arról, hogy mi a jó szülő-gyerek viszony. A szülők sokszor több időt akarnak tölteni a gyerekükkel, mint amennyit a gyerek adna nekik. Ha a gyerek belemegy a szülő elvárásába azért, hogy a szülőjének jó legyen, akkor kialakulhat a blokkoló szülői szeretet, ami sokszor a valóságban is leblokkolja a gyermek életét. Sokan azt hiszik, hogy az a „jó” viszony, ha napi szinten beszélgetnek, állandóan tartják a kapcsolatot. Ha ez a kapcsolat ritkul, akkor sok szülő kétségbe esik. Mi lehet ennek az oka? Az okokat ismét a hitrendszerekben, gondolati mintákban kell keresni. Érdemes őket feltárni, hogy szabaddá váljunk.

Aki úgy hiszi, hogy akkor család a család, akkor van szeretet, ha mindig mindenről tudunk, ami a másik emberrel történik, és végül ez nem így lesz, akkor a hiányérzet állapotából kifolyólag kellemetlenül fogja magát érezni a szülő, mert úgy érzi, hogy kiesett a pixisből, azaz a gyermeke már nem szereti. Pedig ez nem így van, csak a gyermek felnőtt és megy a dolgára, van privát élete – ez lehet, hogy sok szülőnek furcsán hangzik, de így van.

Aki úgy hiszi, hogy egy szülőnek joga van irányítani a gyereke életét, még felnőtt korában is, és végül ez nem jön neki össze, akkor a szülő a kontroll vesztéstől fogja magát rosszul érezni. Lehet, hogy haragudni fog a gyerekére, mert azt hiszi, hogy a gyermeke már nem szereti, mert nem hallgat rá, a szülő úgy érezheti, hogy ő már nem fontos. Pedig ez sem így van, a szülő mindig fontos lesz gyermeke életében, csak máshogy, nem úgy, mint amikor a gyermeke 5 éves volt. Ki ne szeretne egy felnőtt, sikeres embert látni a gyermekéből? Higgyük el, az a felnőtté vált gyerek is tudja a dolgát, bízzunk meg benne, ha pedig mégis hibázna bízzunk benne, túl fogja élni. A sok aggódás blokkolólag hathat minden irányba.

Aki úgy hiszi, hogy a gyerekének mindig gondoskodnia kell róla, pedig nem beteg és semmi baja sincs ott megfordulnak a viszonyok,  a gyerekéből akarja megalkotni a saját gondviselőjét, és ha ebbe a gyermeke nem megy bele, akkor szintén olyan érzése lehet a szülőnek, mintha elutasítanák. Pedig ez sem így van, az a felnőtt gyermek szereti a szülőjét, és nem elutasítja csak nem vállalja be a ráerőltetett szülői szerepet.

Érdemes átgondolni, hogy te mit tanultál a családról!
Te mit láttál otthon?
Mit vártak el tőled a szüleid?
Mit tettek a szüleid a saját szüleikért, mi a családi minta?

Úgy érezed, hogy nem tudsz a gyerekeddel harmonikus kapcsolatot ápolni pedig még kicsi, vagy úgy érzed, hogy nem vesz tudomást rólad a nagy gyereked és ez neked rosszul esik, akkor gyere és tanuld meg a Theta Healing technikát és alkosd meg azt a világot, ahol szabad a szeretet áramlása és harmonikusnak érzed magad.

Theta Healing blog. Theta Healing tanfolyamok Budapesten, vagy bárhol az országban. Egyéni és csoportos oktatás.
Theta Healing konzultáció.

Theta Healing alap tanfolyam

Kapcsolódó cikkek